top of page
Progressa logo

Radonmåling i Norge: Din komplette guide til et tryggere hjem

Radon er en usynlig og luktfri trussel som finnes i mange norske hjem. Denne radioaktive gassen siver opp fra bakken og kan samle seg innendørs til nivåer som utgjør en alvorlig helserisiko. Langvarig eksponering for høye radonkonsentrasjoner er den ledende årsaken etter røyking til lungekreft i Norge. Hvert år anslås det at radon i boliger er en medvirkende årsak til rundt 300-400 lungekreftdødsfall her i landet.  
 

Siden radon verken kan ses, luktes eller smakes, er den eneste måten å vite om du og din familie er utsatt, å utføre en radonmåling. Regelmessig radonmåling er derfor en viktig del av helseforebyggende arbeid. Fordi faren er reell og utbredt over hele Norge, er det avgjørende å ta proaktive skritt. Man kan ikke vente på symptomer, for de kommer først når skaden potensielt er skjedd. En radonmåling er derfor en viktig investering i helsen. 

Denne guiden gir deg en komplett oversikt over radonmåling i Norge. Vi ser på hva radon er, hvorfor det er farlig, hvilke krav og anbefalinger som gjelder, hvordan man utfører en pålitelig radonmåling, og hva man må gjøre dersom nivåene viser seg å være for høye. Les videre for å sikre et trygt og sunt inneklima for deg og din familie.

jason-briscoe-7MAjXGUmaPw-unsplash (1).jpg

Hva er radon og hvorfor bør du bry deg?

For å forstå viktigheten av radonmåling, må vi først se på hva radon er og hvilken helserisiko det representerer.

Radon-222.svg.png

Hva er radon?

Radon (spesifikt isotopen Rn−222) er en naturlig forekommende, radioaktiv edelgass. Den dannes kontinuerlig i jordskorpen som et resultat av nedbrytningen av grunnstoffene uran og radium. Disse grunnstoffene finnes i varierende mengder i de fleste bergarter og løsmasser over hele Norge. Spesielt uranrike bergarter som visse typer granitt og alunskifer er kjent for å avgi mer radon.  
 

Utendørs vil radonkonsentrasjonen normalt være lav og ufarlig, da gassen tynnes ut i atmosfæren. Problemet oppstår når radongass siver inn i bygninger fra grunnen. Dette skjer typisk gjennom sprekker og utettheter i fundamentet, rundt rørgjennomføringer, i overgangen mellom gulv og vegg, eller gjennom porøse bygningsmaterialer. I Norge, med vårt kalde klima, varmer vi opp boligene våre store deler av året. Dette skaper ofte et lite undertrykk innendørs sammenlignet med trykket i grunnen, noe som aktivt kan suge radonholdig jordluft inn i bygningen.

Ønsker du å måle radon i hjemmet ditt?

Helserisiko – Mer enn bare tall

Den primære helsefaren ved radon er økt risiko for lungekreft. Når vi puster inn luft som inneholder radon, er det ikke selve radongassen som er farligst, men de kortlivede radioaktive stoffene som dannes når radon brytes ned – de såkalte radondøtrene (isotoper av polonium, vismut og bly). Disse partiklene fester seg til støv og partikler i luften vi puster inn, og kan deretter feste seg i lungevevet. Her avgir de alfastråling (α-stråling), en type ioniserende stråling med høy energi som kan skade DNA i lungecellene. Over tid kan slike skader føre til at celler utvikler seg til kreftceller. En radonmåling vil avdekke om det er nødvendig å ta grep
 

Risikoen for å utvikle lungekreft øker med radonkonsentrasjonen i inneluften og hvor lang tid man oppholder seg i bygningen. Det er ingen kjent nedre grense for når radon begynner å bli skadelig; selv lave nivåer medfører en viss risiko. Heldigvis betyr dette også at enhver reduksjon i radonnivået reduserer risikoen. Halverer man radonnivået, halveres også den radonrelaterte kreftrisikoen. 

Risikoen er spesielt høy for personer som røyker eller har røykt. Kombinasjonen av røyking og radoneksponering gir en mangedoblet risiko for lungekreft, anslagsvis 20-25 ganger høyere enn for personer som aldri har røykt. Det er likevel viktig å understreke at radon også utgjør en betydelig risiko for personer som aldri har røykt. Barn kan også være spesielt sårbare for stråling, og et trygt innemiljø er derfor essensielt for hele familien. Radonmåling er en enkel måte å kartlegge denne risikoen på. 

Norske Grenseverdier og Krav (DSA)

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har fastsatt anbefalinger og krav for radonnivåer i bygninger i Norge. Disse er basert på internasjonal forskning og anbefalinger fra blant annet Verdens helseorganisasjon (WHO). Grensene angis i Becquerel per kubikkmeter luft (Bq/m3). Radonmåling gir nødvendig informasjon for å avgjøre om nivåene er innenfor trygge grenser.

Tiltaksgrense: 100Bq/m3

Dette er nivået der DSA anbefaler at tiltak alltid bør iverksettes for å redusere radonkonsentrasjonen. Dette gjelder uavhengig av bygningstype.

Grenseverdi (Maksimumsgrense): 200Bq/m3

Radonnivået i oppholdsrom skal aldri overstige denne verdien. Dersom målinger viser verdier over 200Bq/m3, må det iverksettes tiltak inntil nivået er under denne grensen, og helst under 100Bq/m3.

Mål: Så lave nivåer som praktisk mulig (ALARA-prinsippet)

Selv om nivået er under 100Bq/m3, anbefaler DSA at man vurderer tiltak dersom det er mulig å oppnå en vesentlig reduksjon med enkle midler. Målet er alltid å minimere eksponeringen.

Det er viktig å merke seg at tiltaksgrensen på 100Bq/m3 ikke er en "trygg" grense, men et nivå der handling anbefales for å redusere den langsiktige helserisikoen. Dette er i tråd med WHOs anbefalinger, som også setter 100Bq/m3 som et referansenivå der tiltak bør vurderes fra et folkehelseperspektiv. 

Lovpålagt radonmåling

For visse typer bygninger er radonmåling og dokumentasjon av radonnivåene lovpålagt i Norge gjennom Strålevernforskriften:

Alle som leier ut bolig (private, bedrifter, offentlige), inkludert hybler og leiligheter i tilknytning til egen bolig, må kunne dokumentere at radonnivået er under grenseverdiene (100Bq/m3 tiltaksgrense, 200Bq/m3 maksgrense). Leietaker har rett til å se dokumentasjonen. En nasjonal tilsynskampanje rettet mot utleieboliger er planlagt for 2025-2026. 

Eier av bygget har ansvar for radonmåling og at nivåene er innenfor de samme grensene som for utleieboliger.

Arbeidsgiver har plikt til å kartlegge og vurdere risiko knyttet til radon, spesielt i lokaler under bakkenivå. 

Disse kravene, spesielt for det store utleiemarkedet, understreker behovet for pålitelige radonmålingstjenester og øker den generelle bevisstheten rundt radonproblemet i Norge.

Nybygg:

Byggteknisk forskrift (TEK17) stiller krav om at nye bygninger skal ha radonsperre mot grunnen og være tilrettelagt for tiltak (radonbrønn) for å sikre at nivåene holder seg under 200Bq/m3 og at tiltak kan iverksettes om nivået overstiger 100Bq/m3. 

Radonmåling i praksis: Slik får du pålitelige resultater

Når du har bestemt deg for å måle radon, er det viktig å gjøre det riktig for å få et pålitelig resultat som gir et korrekt bilde av den langsiktige eksponeringen.

Hvorfor Langtidsmåling?

Radonkonsentrasjonen i en bygning er ikke konstant. Den kan variere betydelig fra dag til dag, uke til uke og mellom årstider. Faktorer som temperaturforskjeller mellom ute og inne, vindforhold, lufttrykk og hvor mye vi lufter, påvirker hvor mye radon som trekkes inn fra grunnen og hvor fort den luftes ut.  

Fordi helserisikoen er knyttet til langvarig eksponering, er det gjennomsnittsnivået over et helt år (a˚rsmiddelverdi) som er den relevante verdien å sammenligne med tiltaks- og grenseverdiene. For å få et pålitelig estimat av årsmiddelverdien, anbefaler DSA at radonmåling utføres over en periode på minst to måneder.

bottom of page